Dragomir Horvat
mob: 098 9165 263
maill:
dragomir.horvat@gmail.com
Adresa: Krivajska 22
( Kruge - Trnje )
10000 Zagreb

KAKO DO ZDRAVLJA

Pripremio: instruktor Chi - kung-a i biotetha terapeut Dragomir Horvat
Obrada i tekst: Alin Horvat


Vježbanjem se postiže opuštanje i osjećaj udobnosti, kao i jačanje cijele muskulature tijela. Čovjek tako počinje osjećati tok energije, postaje otporniji i zdraviji. Razvija sposobnost kontroliranja, odnosno upravljanja vlastitom energijom, tako i samim sobom.


KAKO DO ZDRAVLJA

Da bi vježbe Chi-Kunga bile od koristi, trebaš se pridržavati sljedećih pravila:

1 ) Opusti se i osjećaj se udobno. Prije svega opusti tijelo. Ne sliježi ramenima i ne izbacuj grudi. Ne prisiljavaj se da održiš položaj. Svi mišići trebaju biti opušteni, pogotovo oni u donjem trbuhu.

2 ) Odjeća i pojas ne smiju te stezati.

3 ) Opusti misli i prihvati veselo držanje, slobodno od briga i zabrinutosti.

4 ) Pošto si postigla ovu početnu opuštenost reguliraj disanje.

5 ) Obično, dok izdišeš, možeš osjetiti duhovnu i fizičku opuštenost.

6 ) Mirnoću postižeš usmjeravanjem pažnju na vježbu i odbacivanjem drugih misli i problema.

7 ) Naći ćeš se u stanju savršene mirnoće i bit ćeš nesvjesna svoje tjelesne težine.

8 ) U početku ćeš biti uznemirena što ne možeš postići punu koncentraciju. To je sasvim prirodno. Reci sebi da se umiriš, da ne gubiš povjerenje i strpljenje. Uporno vježbanje donijet će ti napredak.

9 ) Uskladi meditaciju sa disanjem. U Chi-Kung vježbama disanje mora da bude upravljano meditacijom. To znači sa svjesnim naporima mora se regulirati ritam disanja i tako usmjeriti protok životne energije kroz različite dijelove tijela.

10 ) Meditacija leži u mirnoći. Disanje se ne može smatrati zadovoljavajućim, ako nije fino, duboko, lagano, stabilno, lagodno i ujednačeno. Vježbe jačanja i vježbe opuštanja, stavljaju ti naglasak na meditaciju, dok vježba unutrašnje kondicije naglašava disanje. To znači da meditacija i disanje moraju biti usklađeni.

11 ) Kombiniraj kretanje sa mirovanjem. Pošto Chi-Kung zahtjeva mirovanje i minimum pokreta, trebala bi ga dopuniti nekim aktivnim vježbama za bolje rezultate u terapiji kod različitih bolesti. Aktivne vježbe moraju pratiti Chi-Kung vježbe, tj. kretanje poslije faze mirovanja.

12 ) Postepeno moraš napredovati. Chi-Kung je umjetnost, koja se može usavršiti samo kroz dugo i disciplinirano vježbanje. Počet ćeš sa lakšim metodama, usredotočiti pažnju na položaj tijela, disanje i postizanje mirnoće.

13 ) Svako vježbanje trebalo bi da traje 15-20 minuta u početku, a može se postepeno produžavati na 30-45 minuta.

14 ) Vježbati moraš redovito svaki dan. Prije vježbanja otiđi u toalet, ako je potrebno i pripremi se psihički za vježbanje.

15 ) Ako se osjećaš razdražljivo dok vježbaš, to je usljed nepropisnog držanja, nepravilnog disanja, lošeg psihičkog stanja, kao i nedostatka interesa za vježbanje.

16 ) U početku možeš osjetiti vrtoglavicu, kao i glavobolju, ako se previše naprežeš u disanju ili si loše volje. Moraš otklonit uzroke.

17 ) Nemoj vježbat na prazan ili pun želudac. Vježbaj pola sata iza jela.

18 ) Odloži vježbanje, ako si jako umorna, imaš groznicu, temperaturu, dijareju ili prehladu.

19 ) Za vrijeme vježbanja nemoj sa nikim razgovarati, jer to prekida koncentraciju.

20 ) Ne smiješ piti hladna pića neko kratko vrijeme iza vježbanja.

U početku vježbanja Chi-Kunga osjetit ćeš razne reakcije, kao što su bolovi u rukama i nogama. Podrhtavanje ruku, hladne ili vlažne dlanove. U daljnoj fazi vježbanja možeš osjetiti ukočenost, svrab ili žmarce ili vrelinu po koži, a također i veliku količinu sline u ustima, kao i sladunjav okus. To je sasvim normalna reakcija tijela i obično nestaje nakon kratkog perioda.

A ) NEPOŽELJNE POSLJEDICE KOD DISANJA

Obično se javljaju kod uznemirenosti i kada se forsira duboko disanje. Malo prošeći i umiri se, prije nego počneš vježbati. Probadanje sa desne ili lijeve strane tijela ili zadihanost, obično će ti se dogoditi, ako dišeš i suviše snažno, pokušaš da zadržiš dah duže, nego treba, ili zadržiš dah u grudima ili grlu. Simptomi će nestati kad se greške savladaju.

B ) NEPOŽELJNE POSLJEDICE KOD MEDITACIJE

Obamrlost se može desiti, ako si psihički iscrpljena, a najčešće se dešava u ležećem položaju. Da spriječiš pospanost, koja se često javlja kod početnika, popij malo vrućeg čaja i odi u kratku šetnju, prije nego počneš vježbati. Još ti se može desiti da srce jače lupa. Obično će ti se to dogoditi kada u stanju mirovanja dišeš previše duboko, zadržavaš dah dugo ili si jako nervozna.

Tekst: Instruktor Kung-Fu Wing-Tchun-a i licencirani te certificirani biothetha terapeut Dragomir Horvat